Responsiv Webbdesign

Anpassningsbar webbdesign

I dag läser och surfar vi inte bara på datorerna längre. Allt fler sitter och läser nyheter på sina smartphones och tablets på väg till jobbet eller på lunchen. Det har gjort att webbplatsägarna och företagen måste se till att webbplatserna fungerar på alla de vanligaste enheterna.

Idag går trenden alltmer mot att skapa webbplatser som anpassar sig till olika storlekar och enheter, i stället för att bygga nya separata webbplatser. Den responsiva webbdesignen ställer höga krav på webbutvecklare som nu mer måste tänka på helt nya sätt för att designen ska fungera i alla format.

Dock så ska man akta sig för att bara förstora och förminska i olika format. Man måste ta hänsyn till olika plattformars begränsningar och möjligheter. Det finns alltid information som inte går bra att visa på samma sätt i alla format. Det är ändå det viktigaste att budskap, syfte och innehåll behåller sin prioritet.
Den responsiva webbdesignen handlar i första hand om att klara av när användarna surfar med olika enheter men ändå behöver få tillgång till samma innehåll.

För att enklast skapa en responsiv webbplats bör du börja med att skapa designen först för de mobila plattformarna för att sedan bygga ut när formatet ökar, en princip kallad ”mobile first”.

Img by: Brian Benitez

Avatarbild
Skriven av Robert Karlsson i Webbutveckling
Webbutvecklare, internetentrepenör med stor kärlek till social media. Ensamstående pappa till två tjejer. Följ mig på @robertkarlsson_ eller @delive_webb