featured

Sommartips för fotografering

Sommaren är här och det är dags att förflytta sig från idet ut till det fria. För de flesta av oss är detta inte helt sant, men det finns några där ute som verkar övervintra på vintern och återkommer när dom varmare dagarna anländer. Man kan inte klandra dem, sommaren erbjuder många stora fördelar för att få till bra bilder, men det finns fortfarande utmaningar och svårigheter som vi kan stöta på. Här beskriver jag några tips som jag själv har lärt mig.

 

De gyllende timmarna

Detta kan mycket väl vara en term som många av er har hört, men inte riktigt förstår. I huvudsak: under ljusa soliga dagar, är solljuset extremt ljust och starkt mitt på dagen, ofta alltför hårt för att få bra bilder. De gyllene timmarna är de tidsperioder runt soluppgång och solnedgång, då är solen mycket lägre och lysande från sidan. Det finns ett varmare och mindre intensivt ljus. Det är denna typ av ljus som fotografer gillar att använda sig utav, särskilt för landskap och porträttarbete.

Platser

För många fotografer kan sommaren kännas som den bästa möjligheten att få bilderna som du har planerat i flera månader. Platser som har sett trista och tråkiga ut genom vintermånaderna har förvandlats till levande under våren och är nu som mest tilltalande. Det är en god idé att se över platser som du har fotat vid tidigare för att se hur de ser ut i sommarsolen. Stränder, trädgårdar, BBQ: s och festivaler är alltid en skön startpunkt.

Solblekta foton

För mig är en sommarkväll den bästa tiden att fota porträtt. Det varma ljuset ger bilden en avslappnad, glad känsla och människor är oftast lyckligare i sommarsolen! Försök att hitta platser som återspeglar säsongen, kanske ett fält med blommande grödor eller en trädgård med sommarens blomningar. För att undvika svårigheter med starkt ljus, ställ dig på en utvald plats och få personen att vända sig om på plats. Om du följer dem 360 grader runt, kommer du se den vinkel ljuset gör sig bäst.

Använd en reflektor

Ibland är blixten ett uruselt alternativ för dina bilder och helt onödigt då du kan använda en reflektor istället. Detta verktyg är perfekt för att framhäva ditt motiv i bilden. På sommaren är det oftast mycket lätt och effektivt att använda en reflektor. Ett tips om du ska fota porträtt är att sätta personen i sidan av solen och studsa solen med reflektorn mot modellens ansikte för att få en somrig glöd.

Använd starkt ljus effektivt

Det viktigaste när man arbetar med solljus är att undvika överexponering av dina bilder. Stora mängder av naturligt ljus kommer att blåsa ut himlen i dina bilder, så håll ett öga på din exponering och om det behövs, titta igenom dina bilder för att kontrollera att himlen inte bara visar sig som en vit smörja.

Silhuetter

Sommarens ljus är optimala för silhuettfoton. Få till en sinnesstämning som prioriterar form och studera hur dom korrelerar och motsvarar sig varandra. Använd arkitektur eller människor för att hjälpa dig att bilda former som gör sig bra till din silhuettbild. Kom ihåg att ju mer objektet särskiljer sig desto starkare blir fotot. Det behövs ofta lite experimenterande med att blanda definierade former för att få till intressanta silhuettskapelser.

Maximera dina foton

För mig handlar efterproduktionen om att förbättra atmosfären i ett fotografi, och i detta fallet med sommarbilder, är det viktigt att maximera den varma och levande känslan som ofta finns gömd inuti. Jag använder oftast anpassad vitbalans för att se till att min bild har en varm och nästan gul färg i motsats till något kallt och blått. Du kan också tona upp fotografiet genom att justera färgmättnad, men var noga med att arbeta i små mängder, annars kommer du att sluta med ett foto som sprudlar av färg, men som ser helt onaturligt ut.

Nu är det upp till dig

Så, där har vi det, några viktiga tips för sommarens fotografering, nu är det upp till dig att använda och prova dem för er själva. Oavsett vilken genre eller form av fotografering du föredrar att arbeta med, landskap, porträtt, gatufotografering, stilleben, den varma sommaren väntar på dig. Prova olika tagningar för att se hur sommarljuset kan ge en unik känsla till dina foton.

Avatarbild
Skriven av Emil Andersson i Fotografi
Jag är 7 år gammal inom webbutveckling, jag älskar jQuery och CSS3. Är en av skaparna av Kreativo och jobbar på Delive. Jag har också börjat exprimentera med 3D design i Cinema 4D. Fotografering är också något jag gillar.